DVD Uitreiking

LogoKunstCultuurHuizen
LogoKCH_Thumb.jpg
woensdag 22-02-2017
Unieke mix van kunst- en cultuuractiviteiten
Theater 'De Boerderij'
Hellingstraat 9 Huizen
LogoKCH_Thumb.jpg
woensdag 29-03-2017
Unieke mix van kunst- en cultuuractiviteiten
Theater 'De Boerderij'
Hellingstraat 9 Huizen

Inhoud van de DVD

Chopinjaar 2010
Frédéric Chopin (1810 - 1849)

Ani Avramova piano
Harmonieorkest ‘Prinses Irene’ uit Huizen o.l.v. Joop Boerstoel

Frédéric Chopin / instrumentatie: Gert Buitenhuis -
Polonaise Militaire
(orkest)

Chopin heeft de pianoliteratuur verrijkt met een groot aantal klavierwerken, waarvan vele technisch zeer veeleisend zijn. In de loop der jaren zijn er ook instrumentaties gemaakt van composities die zich daarvoor lenen. De Polonaise Militaire voor symfonisch blaasorkest is een goed voorbeeld daarvan.

Frédéric Chopin: Nocturnes opus 9
nummer 1 in b kl.t. en nummer 2 in Es gr.t.
(solist)

Chopin schreef maar liefst 21 Nocturnes. Opus 9 werd geschreven in 1830/1831
Nr. 2 wordt genoemd dé nocturne, de meest bekende van Chopin’s nocturnes. De muziek is lyrisch en kent een optimistische, zachte sfeer en is het minst melancholisch van al zijn nocturnes.

Wolfgang Amadeus Mozart / instrumentatie: Paul-Louis Martin en Jan Bosveld – Romanze
(orkest en solist)

Mozart componeerde vele pianoconcerten waarmee hij in het kader van zogenaamde Akademien en abonnementsconcerten zelf optrad (en geld verdiende).
Het 20e Concert in d kl.t. KV 466 anticipeert in de hoekdelen op de ruwe schaduwwereld van Don Giovanni, de opera die hij twee jaar later schreef. De gespannen stemming wordt gecompenseerd in deze kalme en zonnige Romanze.

Frédéric Chopin / instrumentatie: José Schyns - Waltz
(uit: Les Sylphides)
(orkest)

Les Sylphides is een ballet met een choreografie van Michael Fokine op muziek van Chopin, voor symfonieorkest georkes-treerd door Alexander Glazunov. Al eerder had Glazunov werken van Chopin georkestreerd en samengevoegd tot een orkestsuite, getiteld Chopiniana. Onder die naam werd de eerste versie van het ballet ook uitgevoerd.
Chopiniana/Les Sylphides is een kort ballet zonder verhaal. Het is een zogenaamd ballet blanc, d.w.z. een ballet in de romantische negentiende-eeuwse stijl en zo genoemd omdat het letterlijk een wit ballet is. De prima ballerina en het vrouwelijk corps de ballet zijn in traditionele halflange witte tutu’s gekleed. In de tijd van de Romantiek was het zeer gebruikelijk een ballet blanc of witte scène in het ballet op te nemen, waarbij de nadruk lag op het bovennatuurlijke en het hemelrijk.

Frédéric Chopin: Nocturne opus 48 nummer 1 in c kl.t.
(solist)

In het middendeel zijn militaire elementen herkenbaar. Dat is niet vreemd, daar het werk is opgedragen aan de dochter van een hooggeplaatste generaal.
De nocturne kent een grote dramatiek: verdriet, pijn, troost, protest en tranen op zijn mooist!

John Rutter / instrumentatie: Luc Vertommen - All things bright and beautiful
(orkest)

John Rutter is een Brits componist, organist en koordirigent. Hij schrijft hoofdzakelijk composities voor koren. In 1981 richtte hij de Cambridge Singers op en al spoedig werd dit één van de beste kamerkoren in Engeland.
Hoewel Rutter voornamelijk kerkmuziek schrijft, heeft hij ook muziek bij vertellingen gecomponeerd (muzikale fabels). Bij het componeren gebruikt Rutter invloeden uit de Engelse, Franse en Duitse koortradities, met af en toe ook sporen van popmuziek en lichte muziek.
De tekst van ‘All things bright and beautiful’ is door meerdere componisten getoonzet. Op deze DVD klinkt de instrumentale uitvoering van de Belgische componist/arrangeur Luc Vertommen.

Frédéric Chopin: Ballade nummer 2 in C gr.t.
(solist)

Deze compositie is opgedragen aan Robert Schumann, evenals Chopin geboren in 1810. Voor de goede luisteraar zijn kenmerken van Schumann’s stijl en karakteristiek te herkennen, met name in het contrast tussen de dromerigheid van het begin en het stormachtige tweede deel.
Roger Cichy: Remembrance (uit Divertimento for Winds and Percussion)
(orkest en solist)
Het Divertimento for Winds and Percussion is door Roger Cichy geschreven als eerbetoon aan drie Amerikaanse componisten: Aaron Copland, Leonard Bernstein en George Gershwin. Deze drie deelden hun interesse in jazzmuziek en zij pasten daaruit elementen toe in hun eigen werk.
Cichy verwerkte op een heel subtiele manier de beginletters van de achternamen van deze drie componisten in zijn Divertimento. Het hier uitgevoerde deel (Remembrance) is een soort contemplatieve blues ballad. De noten G, C en B (Gershwin, Copland en Bernstein) komen voor in de baslijn. Het werk stamt uit 1993 en is geschreven voor symfonieorkest. De componist heeft het later zelf herschreven voor blaasorkest.

Richard Addinsell / instrumentatie: Willy Hautvast - Warsaw Concerto
(orkest en solist)

Richard Addinsell (1904 -1977) heeft lang in Hollywood gewerkt en hij verwierf veel bekendheid met zijn film-
muziek. Het Warsaw Concerto - geschreven in de stijl van Rachmaninov - is een ééndelig concerto voor piano en orkest, geschreven voor de Britse film Dangerous Moonlight (1941), later ook bekend onder de titel Suicide Squadron.

Uitreiking DVD aan wethouder Liesbet Tijhaar

Bij Muziekvereniging ‘Prinses Irene’ Huizen, IJsselmeerstraat 5 A, 1271 AA Huizen.

Kunst & Cultuur Festival Huizen 28 mei 2010

 

Hier kunt u een exemplaar van deze DVD bestellen
 

Voorproefje zien? Klik op een van de onderstaande video's:

* Nocturne opus 48-1 (Chopin) - Ani Avramova (Full version)

* Warsaw Concerto (Addinsell) - Ani Avramova (piano) & Harmony Orchestra 'Prinses Irene Huizen' Netherlands. (Full version)